Voorlichtingsboekje onkruidbestrijding -Tuinbranche Nederland- ademt sfeer
“wel in schappen, maar beter niet kopen”.

Alle tuincentra hebben aangegeven de in opspraak gekomen onkruidbestrijdingsmiddelen niet uit hun schappen te willen halen. Ondanks dat politiek De Haag in 2011 al een motie heeft aangenomen die deze middelen gaat verbieden, omdat deze een gevaar vormen voor mens en milieu.
Tuinbranche Nederland heeft nu een voorlichtingsboekje gemaakt over onkruidbestrijding om toch meer duidelijkheid bij de klant te brengen als het gaat om onkruidbestrijding.
Je zou denken: “Verspilde energie”, want het gaat toch verboden worden. Maar het is een mooi boekje geworden. Als je de mooie volzinnen goed leest, zou ik de conclusie kunnen trekken dat het beter is de onkruidmiddelen niet te kopen. De middelen uit de schappen halen is goedkoper. Het boekje is een antireclame geworden voor de middelen die te koop worden aangeboden.

Update 5 maart 2013.

Het voorlichtingsboekje is er. Hoewel niet een duidelijke waarschuwing, kun je wel uit het boekje opmaken dat het gevaarlijk spul is dat onkruidbestrijder. Met een zinsnede uit het boekje ben ik minder gelukkig. Er staat: “U kunt er op vertrouwen dat het effectief en veilig is voor de toepassing waarvoor het bedoeld is.” De gemiddelde klant kan door zo’n mooie volzin op het verkeerde been gezet worden bij het lezen van de rest van de tekst die als tips worden weergegeven. Gelukkig als je de rest van het boekje leest, kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat het foute boel is, zowel voor het milieu als voor jou zelf.
Als je leest wat je allemaal moet doen om veilig te werken, komt gelukkig naar voren dat je beter zelf het onkruid weg kunt trekken dan al deze handelingen te verrichten. Ik neem hieronder even de tips uit het boekje door.

In tip 2 staat dat je aandachtig de gebruiksaanwijzing moet volgen, omdat anders de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.
Tip 3: trek een lange broek aan, iets met lange mouwen, handschoenen en dichte schoenen of laarzen.
Tip 4: een hoge dosering kan leiden tot schade aan het behandelde groen. (red. “I rest my case.”)
Tip 5: niet toepassen binnen 1 meter afstand van water(sloot, vijver, etc).
Tip 6: Voor het beste resultaat en voor de minste kans op onnodige blootstelling, onderbreek het werk niet.
Tip 7: Achteraf. Spoel de spuit en slang en spuitlans goed door met schoon water, maar gooi in geen geval het spoelwater of een restant van de spuitvloeistof in het toilet, het gootsteenputje of in ander zogeheten oppervlaktewater.
Tip 8: Was uw handen zorgvuldig en het is ook verstandig om kleding die u tijdens het gebruik heeft aangehad te wassen.
Tip 9: verpakkingen of resten van bestrijdingsmiddelen mogen nooit met het normale huisvuil worden weggegooid. Deze verpakkingen (de fles) dient u in te leveren bij verzamelpunten voor klein chemisch afval. (red. dus bespoten groen mag je ook nooit in de gft-afvalbak doen, want dan krijg je dat als meststof weer aangeboden in de winkel).
Tip 10: berg de middelen zo op, dat kinderen en huisdieren er absoluut niet bij kunnen. Bewaar het ook nooit in de buurt van levens- of voedingsmiddelen.

Al deze moeite moet dus gedaan worden om het onkruid een paar weken langer weg te houden dan gebruikelijk. Want terugkomen doet het zeker. Daarnaast duurt het een week voordat het onkruid is afgestorven, dan moet je het nog opruimen en niet in de gft-afvalcontainer gooien.

De enige tip die ik nu mis in dit boekje is dat je beter een mondkapje voor kunt doen als je gaat spuiten. Voor de rest is het een prima voorlichting als je ten minste door de mooie volzinnen heen leest. Eigenlijk zegt dit boekje mij, “koop alstublieft geen onkruidverdelgingsmiddel bij ons want het is een hoop werk en absoluut gevaarlijk voor de gezondheid.”

De website www.bestrijdingvolgenshetboekje.nl is vanaf week 12 online.

Hoe Roundup in de voedselketen komt (Video)

In welke mate zit Roundup in onze voedselketen. Wil je iets meer informatie over Roundup en de gevolgen voor jou en het voedsel dat je eet.

Landbouwers in de hele wereld, maar vooral sinds korte tijd, de Soja-telers in Brazilië, gebruiken het goedje op hun akkers, die vol staan met Monsanto’s Roundup resistente ‘toversojabonen’.
Lees verder.“We absorb thousands of synthetic chemicals during a lifetime and yet we look around us puzzled that so many diseases have become epidemics” Bron: Randall Fitzgerald, schrijver van “The hundred year lie – how to protect yourself from the chemicals that are destroying your health”.