Nederland Gif Vrij | Mijn verhaal

Wat is er aan de hand met het gif Roundup? Het nieuwe asbest?

Graag wil ik via deze website iedereen voorlichten over onkruidbestrijding waarin gif is verwerkt. Onder andere de gemeente Oostzaan gebruikt deze schadelijke onkruidbestrijding voor het bestrijden van onkruid op openbare wegen. Maar voor particulieren ligt hetzelfde middel ook gewoon in de schappen van tuincentra. Het internet staat bomvol met informatie over schadelijke onkruidbestrijding. Met deze site breng ik deze informatie bij elkaar en dichter bij Oostzaan. (dit speelt ook in de meeste andere gemeentes in Nederland)

Als wij als burgers ons er niet mee gaan bemoeien, dan blijft het gif nog jaren in de schappen van onze tuincentra staan. Voor iedereen die bezorgd is, stuur een e-mail naar onze tuincentra met de vraag wat hun standpunt in dezen is. Help mee!

Ook al ben je geen Oostzaner, voel je vrij om te reageren op deze website. Gebruik Facebook om zo veel mogelijk mensen bewust te maken van wat er in heel veel gemeenten speelt.

Mijn verhaal…

Op 28 juni 2012 sta ik op mijn stoep het onkruid weg te halen, als de buurvrouw langskomt en zegt: “de plantsoenendienst heeft net gif gespoten”. Ik zeg “pardon”. Sta ik hier met mijn handen in het gif te wroeten, om maar te zwijgen over het stof wat opwaait (en mogelijk inadem) als ik de boel bij elkaar veeg en in een emmer schep. Dezelfde dag nog verzond ik een e-mail naar de gemeente, dat ik hier niet blij mee ben en wil weten welk gif zij spuiten. Ik kreeg op 16 augustus 2012 keurig antwoord. Wat ik al dacht werkt de gemeente met het middel RoundUp. Een gif dat erg negatief in het nieuws is omdat het kankerverwekkende stoffen bevat. Er is zelfs een website die durft te stellen dat producent Monsanto dit gif gebruikte tijdens de Vietnamoorlog operatie Agent Orange, om het bladerdak van de jungle leeg te krijgen. http://www.greenmedinfo.com/blog/gmo-farming-poisoning-worlds-drinking-water. Tot op de dag van vandaag worden daar mensen met kanker en misvormingen geboren.

Waarom staat de overheid/politiek/gemeente het gebruik van dit gif toe?

Monsanto is de producent van RoundUp, een grote multinational met een miljardenomzet over de hele wereld. In een e-mailnieuwsbrief(zie hier) van Greenpeace staat dat Greenpeace en de Tweede kamer Roundup ter discussie stellen. De staatssecretaris was voornemens een motie om een verbod in te stellen op het gebruik van Roundup. Groen Links diende deze motie eind 2011 in en alle partijen in de Tweede kamer gingen akkoord. Ze wilden deze motie zo snel mogelijk uitvoeren, maar nu blijkt dat er voor 2018 geen actie wordt ondernomen door de minister. De vraag is: waarom moet dit nog zo lang duren? In een uitzending van Vara’s Kassa wordt een tipje van de sluier opgelicht. De staatssecretaris ontving een brief van Monsanto en daarna werd het angstvallig stil in politiek Den Haag. Een vergelijkbaar verhaal speelt in Oostzaan. Nadat ik alle gemeenteraadsleden van Oostzaan een bericht zond waarin ik mijn zorg uitsprak, stelde Groen Links vragen aan het college. Deze zijn beantwoord op 18 september 2012. Alle politieke partijen in Oostzaan zien de noodzaak om zo snel mogelijk te stoppen met het gif Roundup, maar er zijn tot 2016 contractuele verplichtingen met de aannemer. De gemeente onderzoekt wat nu de mogelijkheden zijn. Nu kunnen wij zelf wel de link leggen naar politiek Nederland. Nederland heeft vermoedelijk contractuele verplichtingen naar de producent Monsanto. Maar als consument kun je wel een signaal afgeven.

Goedkoop - Duurkoop

De gemeente geeft in haar argumentatie aan dat wanneer zij vroegtijdig overstappen naar een onkruidbestrijding zonder gif, dit meer geld kost. Maar dit argument moeten we met een ander oog bekijken. Wat kost het om deze stof uit het grondwater en uit de bodem te verwijderen?(6 tot 12 miljoen per jaar) Wat kost het als door dit middel de gezondheid van mens en dier aangetast wordt? En wie betaalt dat? Juist, jij en ik. Dus wat is nou eigenlijk duurder?(en ongezonder?)

Gifverpakking zonder doodshoofd

Misschien heb je zelf het middel Roundup op je plank staan en denk je dat je het volkomen veilig kunt gebruiken Maar wees je bewust van de risico’s voor jezelf en je omgeving bij gebruik van dit gif. Tuincentra verkopen het product in milieuvriendelijk uitziende verpakkingen. Vroeger zou op de verpakking van zo’n gif een groot doodshoofd staan.

Je zegt misschien: “Nou, dan kan ik zeker helemaal niks meer doen, eten of leven, want overal kun je wel ziek van worden”. Daar heb je gelijk in, maar dit spul is echt smerig. De wind kan dit gif tijdens het spuiten erg makkelijk oppakken. Even een onsmakelijk tussendoortje. Ik heb wel eens iemand in de bus zonder een hand voor de mond zien niezen, terwijl het zonlicht aan de zijkant van de bus naar binnen scheen. De nevel, zullen wij het maar even noemen, kwam zeker zes meter ver. Kun je nagaan wat de wind kan doen met de fijne nevel die vrijkomt tijdens het sproeien. Wil jij het op je geweten hebben dat de spelende hond van je buren, of erger nog een kind, ziek wordt omdat die in zijn zandbak speelt waarnaast jij net staat te sproeien?

32 legionella doden, Westfriese flora, 1999

Nu denk je misschien, “ wat overdrijft die man, zoiets zal mij echt nooit gebeuren”. Een vals gevoel van veiligheid? Dit dachten wij vroeger ook van asbest. Wij wisten niet beter. Maar als nu een snufje asbest wordt geconstateerd tijdens een renovatieproject, dan moeten direct alle omwonenden geëvacueerd worden en komen er als marsmannetjes uitziende specialisten om de problemen in kaart te brengen. Vind je dit een slecht voorbeeld? Weet je nog in 1999, 32 legionella doden op de Westfriese flora. De besmetting ontstond door minuscule waterdruppeltjes die door de lucht zweefden, veroorzaakt door de fonteinen. Denk je nu nog steeds, “het loopt wel los”?

Vroeger had 1 op de 10 mensen te maken met kanker. Tegenwoordig is dat 1 op de 3 mensen. ( http://www.tegenkanker.nl/kanker/informatie-voor-kinderen/4-hoeveel-mensen-krijgen-kanker-en-hoeveel-kinderen.html ) En dat allemaal doordat wij ons milieu vergiftigen. Mogelijk dat wij over 15 jaar RoundUp zien als het nieuwe asbest. In alle politieke stukken zul je zien staan dat bij wind niet gespoten wordt. Even dat fabeltje uit de wereld helpen. In de werkinstructie van de aannemer staat dat er niet gespoten bij een wind hoger dan 4 Bft. Juist….trek zelf je conclusie.

“We absorb thousands of synthetic chemicals during a lifetime and yet we look around us puzzled that so many diseases have become epidemics” Bron: Randall Fitzgerald, schrijver van “The hundred year lie – how to protect yourself from the chemicals that are destroying your health”.

Gaan de alarmbellen nog niet rinkelen?

Iedereen die na het lezen van bovenstaande nog steeds niet ongerust wordt, raad ik aan de rest van de informatie op deze website toch even te bekijken. Mogelijk dat dit wel je mening doet veranderen. Het 9 minuten durende filmpje van Kassa vertelt direct (vooral de tweede helft van het filmpje) wat er aan de hand is.

Alternatief azijn

Wil je het middel Roundup blijven gebruiken? Dan hoop ik dat je nu, na het lezen van de informatie op deze website, met nog grotere voorzichtigheid te werk gaat. Ik heb ook een alternatief middel voor je dat veel goedkoper is. Azijn, dit doet precies hetzelfde als Roundup, alleen is het niet zo vervuilend. 0,45 eurocent per liter azijn tegen 20,00 euro voor een flesje Roundup.

Als je na vandaag de spuitwagen door je straat ziet rijden is het natuurlijk niet de bedoeling dat je de bestuurder gaat naschreeuwen dat hij-zij moet wegwezen of nog erger. De medewerkers van het bedrijf die de klus klaart voor de gemeente zijn mensen als jij en ik die naar eer en geweten hun werk doen. Mogelijk weten sommigen zelf niet eens met hoe een gevaarlijke stof zij werken.

Je kunt zelf nog meer doen - een kleine inspanning

Breng onder de aandacht dat er gif zit in onkruidbestrijding van de gemeente en

  • deel deze website op Facebook, zodat niet alleen Oostzaan, maar heel Nederland weet wat er gaande is.
  • Print de posters uit, en hang deze op openbare plaatsen.
  • Stuur een e-mail naar de tuincentra en vraag hen waarom zij een bewezen gifmiddel, dat de gezondheid schaadt van mens en dier, niet uit de schappen halen. Zij zouden hier een voorbeeldfunctie kunnen vervullen.

Op deze site heb ik de e-mailadressen al voor je opgezocht en een voorbeeldtekst geschreven. Als maar genoeg mensen deze kleine inspanning willen leveren, dan creëren wij voor onszelf een referendum waar de politiek niet van terug heeft. Misschien dat de minister dan terugkomt op zijn besluit om te wachten tot 2018. Want je weet: “van uitstel komt afstel”.