Mainstream media boycot wereldwijd protest tegen Monsanto

Mei 2015

Duizenden actievoerders hebben zaterdag 23 mei 2015 in heel Nederland (en Belgiƫ) gedemonstreerd tegen het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten en agroreus Monsanto. Er waren demonstraties in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Den Haag, Groningen, Alkmaar en Zwolle.

De actie werd gehouden onder de noemer March Against Monsanto, een biotech-bedrijf dat omstreden bestrijdingsmiddelen maakt. De March Against Monsanto wordt ieder jaar gehouden in landen over de hele wereld. De betogers zeggen dat het bedrijf te veel macht heeft over ons voedsel.

De vrees is dat het invloedrijke zaadveredelingsbedrijf mede dankzij Europese handelsverdragen oppermachtig wordt en wereldwijd bepaalt welk voedsel beschikbaar is.

Vreemd genoeg zijn er bij NU.nl, NOS.nl en RTLNieuws.nl niet of nauwelijks (recente) berichten over deze protestdag te vinden. Een protestmars tegen een bedrijfstak, georganiseerd in dertig verschillende landen zou toch nieuwswaardig moeten zijn. Als een klein vleesschandaal in Nederland al het nieuws haalt, waarom dan niet een protest van deze omvang tegen een grote chemiereus als Monsanto.

De vraag is dus: waarom is deze protestmars niet nieuwswaardig? Heeft de lobby van grote corporaties hier mogelijk zijn macht laten gelden?

Hieronder wel een verslag van de protesten.