Oproep tot landelijke e-mailactie

De politiek

Veel tuincentra en ook bouwmarkten verkopen Roundup nog volop. En de landelijke politiek laat het verbod liggen tot 2018. Meer dan 20 jaar reeds. In 1992-1993 heeft de inname van drinkwater in de Biesbosch gedurende enkele maand stilgelegen als gevolg van te hoge waarden(500X) glyfosaat(Roundup). De landelijke politiek wil graag dat de burgers meer betrokken zijn bij de politiek. Dit is je kans. Stuur een e-mail naar de huidige regeringspartijen of de minister met de vraag waarom het nog zo lang moet duren. Als de politiek het niet belangrijk genoeg vindt om het volk te raadplegen, dan maken wij op deze wijze onze wens kenbaar. Op deze wijze creëren wij een referendum. Deel deze website op je Facebook met zoveel mogelijk vrienden en als dan maar 1% van de Nederlandse bevolking een e-mail verstuurd, dan krijgen zij 160.000 e-mailtjes.

Stuur een e-mail aan de tuincentra

De tuincentra weten van het toekomstig verbod. Ik las laatst een opmerking van iemand van een tuincentrum dat Roundup een goede omzetkraker is, dus zijn zij blij met het uitstel. Dit is duidelijk een opmerking van iemand die nog niet helemaal wakker is geschud. Hij prefereert een hogere omzet boven de milieubelasting en de gezondheid van zijn klanten en daarmee ook de gezondheid van zijn eigen gezin. Vraag hen waarom, als zij weten dat het zo’n giftig middel is, het toch niet uit de schappen gehaald wordt.

Leeftijd

Omdat deze e-mailactie geen officieel referendum is hoef je niet volwassen te zijn om hier een deel te nemen. Jouw stem als kind telt ook. Ben je 10 jaar en wil jij een e-mail versturen aan je tuincentrum of aan een politieke partij, dan mag je dat doen. Vermeld hoe oud je bent in de e-mail en schrijf dat je graag in een schone veilige omgeving wilt opgroeien. Als maar genoeg mensen een e-mailtje versturen dan zien de tuincentra vanzelf wel in dat de meeste Nederlanders niet meer geïnteresseerd zijn in hun gif. En de politiek gaat dan misschien een stapje harder hollen met het verbieden van het gif.

Hieronder staan tekstvoorbeelden voor een e-mail aan de tuincentra en de politiek. Met behulp van kopiëren - plakken kun je de tekst overnemen in je e-mail. Tevens heb ik vast de e-mailadressen of contactformulieren van de tuincentra voor je opgezocht. Richt je e-mail altijd aan de directie.

http://www.ranzijn.nl/contact/ e-mailen via contactformulier op de website.

http://www.intratuin.nl/klantenservice/contact/neem-contact-met-ons-op/ e-mailen via contactformulier op de website.

https://www.tuincentrumovervecht.nl/Content/Klantenservice/Contactformulier.aspx e-mailen via contactformulier op de website.

http://www.praxis.nl/service/klantenservice e-mailen via contactformulier op de website.

http://www.hornbach.nl/cms/nl/nl/contact.html e-mailadres: info.nl@hornbach.com of contactformulier op website: http://www.hornbach.nl/shop/kontakt/kontaktformular.html

http://www.vanneerbosbouwmarkten.com/contactgegevens/ e-mailadres: info@vnb-diy.com

http://www.makro.nl/public/makro-nederland_home/Services/makro-customer-service-center/contactformulier

http://www.avevewinkels.be/nl/bottommenu/contact/contact-formulier

http://www.boerenbond-welkoop.nl/pagina/content.html?DocID=62461 e-mailadres: klantenservice@boerenbond-welkoop.nl

https://www.c1000.nl/consumentenservice/contact.aspx Stuur naar Steenwijk. Daar wordt zeker Roundup verkocht door de C1000.

http://www.groenrijk.nl/Contact/index.php richt je e-mail aan de directie van het hoofdkantoor.

Tekstvoorbeeld voor tuincentrum:

Betreft: verbod op Roundup, Pokon en Clear Up? per 1-1-2018

t.a.v. de directie

Geachte directieleden,

Ik heb een paar vragen voor u, waarover ik uw standpunt wil weten.
1-verkoopt uw onderneming Roundup, Pokon of Clear Up?
2-Als u Roundup, Pokon of Clear Up verkoopt, bent u dan op de hoogte van het verbod per 1-1-2018?
3- Roundup, Pokon en Clear Up zijn bewezen gevaarlijk voor het milieu en ook voor de gezondheid. Bent u voornemens om de producten eerder dan 2018 uit de schappen te halen om zo de consument, uw klant in bescherming te nemen? U kunt dan een voorbeeld functie zijn voor de rest van Nederland.

Ik hoop spoedig van u te mogen horen.
Met vriendelijke groet,

www.nederlandgifvrij.nl

Politieke partijen: of een e-mail aan de minister

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overheidscommunicatie/postbus-51-en-rvd https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier

Voorbeeld voor een politieke partij: of beter nog, vraag het de minister

Betreft: verbod op Roundup per 1-1-2018

Geachte heer/mevrouw

Ik heb een vraag voor u. Waarom wordt het verbod op Roundup niet zo spoedig mogelijk van kracht?
Het enige bezwaar dat ik kan bedenken is dat de brancheorganisaties de ruimte wordt gegeven om hun gedane investeringen in spuitapparatuur niet direct in de prullenbak zien te verdwijnen. Zij krijgen dan de tijd te onderzoeken hoe hun bedrijf om te bouwen naar werken met andere mogelijkheden. Waarom verzinnen wij geen compensatieregeling voor deze sector net zoals wij dat bij andere sectoren doen? Wij geven miljoenen uit aan allerlei regelingen en miljarden aan Europese projecten, maar die paar aannemers met een paar spuitwagentjes kunnen wij niet betalen?

Ondertussen blijven wij vrolijk gif spuiten door heel Nederland. Ik neem aan dat u en uw familie ook in een omgeving wil leven die gevrijwaard is van gif.

Bijna iedere gemeente die weet van het gifprobleem, wil hier z.s.m. van af. Kunt u mij duidelijk maken wat uw argumentatie is om te wachten tot 1-1-2018.

Ik hoop spoedig van u te mogen horen.
Met vriendelijke groet,

www.nederlandgifvrij.nl

Indien iemand reactie heeft ontvangen van een tuincentrum dat zij Roundup uit de schappen zullen halen, dan wil ik dat graag weten. Ik publiceer dit dan op deze site.

Reacties

Alle bedrijven die gereageerd hebben tot nu toe hebben aangegeven nog niet de onkruidverdelgers uit hun schappen te willen halen. De tuinbranche heeft een voorlichtingsboekje in de maak over onkruidbestrijding. Het is vreemd dat je energie en geld in een voorlichtingsboekje gaat steken terwijl er een verbod aan komt. Dilemma in de directiekamers? Indien men in het voorlichtingsboekje duidelijk zou zijn, dan moet daar dus in staan dat je het product beter niet kunt kopen omdat het een gevaar voor de gezondheid is. Dat betekent dat je middelen die je in de schappen hebt staan niet aanprijst. Een soort antireclame. Kun je dan niet beter het product uit de schappen halen zou de man van de straat kunnen bedenken? Of zou het voorlichtingsboekje niet duidelijk zijn en daarmee de klant nog steeds niet begrijpt wat hij het beste kan kopen?

Update 5 maart 2013.

Het voorlichtingsboekje is er. Hoewel niet een duidelijke waarschuwing, kun je wel uit het boekje opmaken dat het gevaarlijk spul is dat onkruidbestrijder. Met een zinsnede uit het boekje ben ik minder gelukkig. Er staat: “U kunt er op vertrouwen dat het effectief en veilig is voor de toepassing waarvoor het bedoeld is.” De gemiddelde klant kan door zo’n mooie volzin op het verkeerde been gezet worden bij het lezen van de rest van de tekst die als tips worden weergegeven. Gelukkig als je de rest van het boekje leest, kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat het foute boel is, zowel voor het milieu als voor jou zelf.

Als je leest wat je allemaal moet doen om veilig te werken, komt gelukkig naar voren dat je beter zelf het onkruid weg kunt trekken dan al deze handelingen te verrichten. Ik neem hieronder even de tips uit het boekje door.

In tip 2 staat dat je aandachtig de gebruiksaanwijzing moet volgen, omdat anders de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.
Tip 3: trek een lange broek aan, iets met lange mouwen, handschoenen en dichte schoenen of laarzen.
Tip 4: een hoge dosering kan leiden tot schade aan het behandelde groen. (red. “I rest my case.”)
Tip 5: niet toepassen binnen 1 meter afstand van water(sloot, vijver, etc).
Tip 6: Voor het beste resultaat en voor de minste kans op onnodige blootstelling, onderbreek het werk niet.
Tip 7: Achteraf. Spoel de spuit en slang en spuitlans goed door met schoon water, maar gooi in geen geval het spoelwater of een restant van de spuitvloeistof in het toilet, het gootsteenputje of in ander zogeheten oppervlaktewater.
Tip 8: Was uw handen zorgvuldig en het is ook verstandig om kleding die u tijdens het gebruik heeft aangehad te wassen.
Tip 9: verpakkingen of resten van bestrijdingsmiddelen mogen nooit met het normale huisvuil worden weggegooid. Deze verpakkingen (de fles) dient u in te leveren bij verzamelpunten voor klein chemisch afval. (red. dus bespoten groen mag je ook nooit in de gft-afvalbak doen, want dan krijg je dat als meststof weer aangeboden in de winkel).
Tip 10: berg de middelen zo op, dat kinderen en huisdieren er absoluut niet bij kunnen. Bewaar het ook nooit in de buurt van levens- of voedingsmiddelen.

Al deze moeite moet dus gedaan worden om het onkruid een paar weken langer weg te houden dan gebruikelijk. Want terugkomen doet het zeker. Daarnaast duurt het een week voordat het onkruid is afgestorven, dan moet je het nog opruimen en niet in de gft-afvalcontainer gooien.

De enige tip die ik nu mis in dit boekje is dat je beter een mondkapje voor kunt doen als je gaat spuiten. Voor de rest is het een prima voorlichting als je ten minste door de mooie volzinnen heen leest. Eigenlijk zegt dit boekje mij, “koop alstublieft geen onkruidverdelgingsmiddel bij ons want het is een hoop werk en absoluut gevaarlijk voor de gezondheid.”

De website www.bestrijdingvolgenshetboekje.nl is vanaf week 12 2013 online.

Bij sommige reactie was niet duidelijk of hier een directiestatement naar buiten werd gebracht, of dat een servicedesk medewerker de vragen had beantwoord. Op een vervolg e-mail is nooit meer antwoord ontvangen.

Reactie tuinbranche organisatie

Van: Han de Groot
Verzonden: zaterdag 23 februari 2013 14:32
Aan: Nederland Gif vrij
Onderwerp: RE: toekomstig glyfosaatverbod

Dag heer,

Dank voor uw bericht.

Het is zoals de heer Kleinbussink juist dat wij de consument aanspreken op een verantwoord gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit lijkt ons op basis van de huidige situatie en wetgeving een juiste manier om te consument te informeren. Wij hopen op een succesvolle campagne en een groeiend bewustzijn bij bedrijven en consumenten.
Wij zullen de verdere ontwikkelingen op dit dossier net als u met belangstelling volgen en daar waar nodig actie nemen richting bedrijven en consument.

Met vriendelijke groet,
TUINBRANCHE NEDERLAND

Han de Groot
Directeur a.i.

Stationsweg 13|Postbus 619|3440 AP Woerden|T: +31(0)348 430 676|M: +31(0)6 217 07 522
I: www.tuinbranche.nl

Reactie Makro:

Datum: 2012-11-13 11:35
Afzender: MCC NL CSC Contact
Ontvanger: "info@nederlandgifvrij.nl"

Geachte heer/mevrouw,

Hartelijk dank voor uw melding.

Wij hebben uw mededeling omtrent het verbod per 1 januari 2018 doorgespeeld naar de verantwoordelijke afdeling inkoop en kunnen u informeren dat dit onze aandacht heeft.

Wij vertrouwen erop u met deze informatie van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

MAKRO NEDERLAND
Customer Service Center
Postbus 159
2290 AD Wateringen

E contact@makro.nl
P 0900 2025300 (€ 0,25 per minuut)
F 0174 292 441

Reactie Ranzijn:

Van: Ranzijn
Verzonden: donderdag 8 november 2012 11:58
Aan: info@nederlandgifvrij.nl
Onderwerp: reactie

Geachte meneer of mevrouw,

Hartelijk dank voor uw reactie. Zo ver wij door onze branche organisatie “Tuinbranche Nederland” zijn geïnformeerd is een mogelijk verbod op onkruidmiddelen zoals Round-up in de maak, maar deze is nog niet definitief. Ik zal dit onderwerp neerleggen bij het bestuur van tuinbranche Nederland en vragen wat de status is.

In de aanloop naar mogelijke wettelijke maatregelen hebben wij zelf al enkele maatregelen genomen:
Op dit moment verkopen we alleen nog maar kant en klare producten. Door het gebruik hiervan in de tuin is er minder kans op uitspoeling. Geconcentreerde producten kennen een doseringsprobleem. Consumenten kunnen dan toch net iets meer concentraat toevoegen waardoor er uitspoeling ontstaat en het dus schadelijk kan zijn voor de natuur.
We hebben het assortiment biologische producten vergroot. Zowel van Ecostyle als van Bayer. Al onze verkopers hebben een producttraining gehad waarbij de voorkeur uitgaat naar biologische alternatieven. Zij zullen de klant dus de biologische producten van Ecostyle en Bayer adviseren.
Ik hoop u hiermee iets meer duidelijkheid verschaft te hebben,

Reactie Praxis

Van: praxis.nl
Verzonden: woensdag 21 november 2012 15:23
Onderwerp: RE: Praxis website: Vragen formulier ingevuld
Geachte heer,

Uw e-mail heb ik in goede orde ontvangen. Allereerst dank ik u voor de moeite die u heeft genomen ons te schrijven.

U vraagt ons of Praxis Roundup, Pokon of Clear Up verkoopt. Dit is het geval.

Mocht het zo zijn dat deze producten in de toekomst verboden gaan worden dan zal Praxis hier op dat moment kennis van nemen en daar, indien nodig, naar handelen. Op dit moment geven wij echter geen inhoudelijke informatie over eventuele op handen zijnde productwisselingen.

Ik ga ervan uit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Graag begroeten wij u weer in een van onze winkels.

Met vriendelijke groet,

Praxis Doe-Het-Zelf Center B.V.
Consumentenzaken

De Entree 500 | 1101 EE Amsterdam ZO
Postbus 22189 | 1100 CD Amsterdam ZO
T (020) 3983 384
www.praxis.nl
KvK 33152545

Reactie Intratuin

Van: Info Intratuin [mailto:info@intratuin.nl]
Verzonden: maandag 19 november 2012 14:20
Onderwerp: RE: Contactformulier http://www.intratuin.nl//klantenservice/contact/neem-contact-met-ons-op/

Goedemiddag meneer,

Wij zijn ons ervan bewust dat het product Roundup sinds enige tijd negatieve aandacht in de media heeft gehad. Ook zijn we ons bewust van de lobby die is opgestart. Dit om de verkoop van Roundup in de winkels te blokkeren. De aantijgingen van diverse organisaties zijn geavaleerd door de overheid en tot op heden niet als relevant beschouwd om de risico’s van glyfosaat hoger in te schatten dan voordien. Roundup heeft een toelating van het CTGB en voldoet dusver aan alle wettelijke bepalingen. Als de wetgeving wordt aangepast zal Monsanto, de producent van Roundup, haar verantwoordelijkheid nemen en eventuele aanpassingen doorvoeren. Wij benadrukken dat wij de landelijke wetgeving altijd volgen en dat wij de situatie nauwlettend in de gaten houden. Wij maken u erop attent dat wij een breed assortiment onkruidbestrijdingsmiddelen aanbieden, waaronder ook het product Ultima van het merk Ecostyle. Ultima is een ecologisch verantwoorde milieuvriendelijke onkruidbestrijder die op alle bestrating is toegelaten.

Voor nadere informatie verwijzen wij u graag naar www.roundup.nl/32/glyfosaat-gezondheid. Wanneer uw vraag er niet tussen staat, kunt u zich ook altijd tot Pokon Naturado richten, de leverancier van Roundup.

Wij gaan ervan uit dat wij u hiermee voldoende hebben geïnformeerd.

Hartelijke groet,

Klantenservice Intratuin Nederland Intratuin Nederland B.V.

Korenmolenlaan 3a, 3447 GG Postbus 228, 3440 AE Woerden
T +31 (0)348 43 91 00 F +31 (0)348 43 91 39

Reactie Aveve

VAN: [mailto:svl.retail@aveve.be]
ONDERWERP: onkruidverdelger
Geachte mijnheer,

Als verdeler van Roundup middelen kunnen we U melden dat we ons strikt aan de wettelijke bepalingen houden. We verkopen Roundup middelen al vele jaren in de tuinmarkt, enkel deze die specifiek voor de niet professioneel zijn toegelaten in Nederland door het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTGB). We zijn er ons van bewust dat recentelijk verschillende claims werden gepubliceerd over mogelijke schadelijke nevenwerkingen van glyfosaat, de actieve stof in vele onkruidmiddelen, waaronder de Roundup producten. De Nederlandse overheid volgt deze gegevens op en past indien noodzakelijk de toelatingsbeslissingen aan. Mochten er wijzigingen in een of andere toelating komen dan passen we die ook direct toe in onze rekken.

Met vriendelijke groeten,

Het AVEVE-team

Reactie Boerenbond-Welkoop

klantenservice@boerenbond-welkoop.nl schreef op 2012-11-15 12:25:
verbod op Roundup, Pokon en Clear Up? per 1-1-2018

Goedemorgen meneer,

Allereerst bedankt dat u de moeite heeft genomen om serieus met ons contact te zoeken. Uw mail en uw betrokkenheid is goed en past ook bij onze organisatie. Daarnaast zijn wij ook altijd kritisch t.a.v. het geen wij vertellen en het geen wij in onze winkels aanbieden. Wij zijn natuurlijk wel een commerciële organisatie, die goed kijken wat onze doelgroep wenst en koopt en wat onze partners (de leveranciers) kunnen aanbieden. Zo ook met betrekking tot Roundup, Pokon en Clear Up. Deze producten hebben een toelating van het CTGB en voldoet dus aan alle wettelijke bepalingen. Daarmee verkopen wij een legale producten waar onze klanten naar vragen. Om ons klassieke groene gezicht te profileren geven wij ook veel aandacht aan Ecostyle. Zo hebben we alle varianten van Ecostyle Ultima dominant in ons schap gepresenteerd en hebben we een advertentie geplaatst in lokale kranten met dit nieuwe product. Daarnaast hebben we van Bayer het alternatief voor Clear Up opgenomen, namelijk Flitser, een onkruidbestrijdingsmiddel dat net als Ecostyle Ultima is gebaseerd op vetzuren in plaats van glyfosaat. Hiermee proberen we consumenten goede alternatieven te bieden voor de artikelen die zijn gebaseerd op glyfosaat.

Kortom, ook wij zijn kritisch en kijken wat de leveranciers aanbieden en wat de consument verlangt. Vandaar dus dat wij een uitgekiend assortiment hebben waarmee wij onze klanten en hopelijk ook jij in de nabije toekomst tevreden mee kunnen houden. Nogmaals dank voor uw kritische houding en blijf ons informeren als uw vragen dan wel opmerkingen heeft.

Met vriendelijke groet,

Klantenservice BoerenBond en Welkoop

Telefoonnummer: 0900-0400406 (eur 0,15 p/m)
Bereikbaarheid: Vanaf maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Reactie Groenrijk

Geachte meneer,

Hartelijk dank voor uw reactie.

Zo ver wij door onze brancheorganisatie 'Tuinbranche Nederland' zijn geïnformeerd, is een mogelijk verbod op onkruidmiddelen zoals Round-up in de maak, maar deze is nog niet definitief. In de aanloop naar mogelijke wettelijke maatregelen hebben wij zelf al enkele maatregelen genomen: - Op dit moment verkopen we alleen nog maar kant-en-klare producten. Door het gebruik hiervan in de tuin is er minder kans op uitspoeling. Geconcentreerde producten kennen een doseringsprobleem. Consumenten kunnen dan toch net iets meer concentraat toevoegen, waardoor er uitspoeling ontstaat en het dus schadelijk kan zijn voor de natuur. - We hebben het assortiment biologische producten vergroot. Zowel van leverancier ECOstyle als van Bayer. - Daarnaast streven wij ernaar dat al onze verkopers een producttraining hebben gehad waarbij de voorkeur uitgaat naar biologische alternatieven. Zij zullen de klant dus de biologische producten van ECOstyle en/of Bayer adviseren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar 'Tuinbranche Nederland' die het woordvoerderschap voert voor de gehele tuinbranche. Ik hoop u hiermee iets meer duidelijkheid verschaft te hebben.

Met vriendelijke groet,

Nico Koppenol Directeur GroenRijk

Reactie Hornbach Onderstaande reactie geeft een heleboel antwoorden die niet direct waren gevraagd. Waarschijnlijk omdat Hornbach dacht met iemand van de milieubeweging te e-mailen.

-----Oorspronkelijk bericht----- Van: @hornbach.com] Onderwerp: K12891-HK reactie van Hornbach

Geachte heer,

Hierbij deel ik u naar aanleiding van uw vragen het volgende mede:
Waarom worden er bestrijdingsmiddelen in tuincentra verkocht?
De bestrijdingsmiddelen die een tuincentrum verkoopt zijn gericht op het onderhouden van de tuin en/of het beschermen van de menselijke omgeving tegen de ongewenste effecten van ongedierte. Het zorgen voor planten door ze tegen schimmels en vreterij te beschermen is daarbij een belangrijk onderdeel.
Waarom stoppen de tuincentra niet met de verkoop van deze middelen? Bestrijdingsmiddelen voorzien in een behoefte. De consument wil graag een mooie tuin en een verzorgde aanblik van zijn pad en terras. Ook wil de consument groene aanslag, vliegen, muizen en mieren kunnen bestrijden. Het aanbieden van deze producten past dus geheel binnen de visie van het tuincentrum om de consument te helpen bij plantverzorging en onderhoud van de directe leefomgeving. Als het tuincentrum zou stoppen met het aanbieden van deze toegelaten producten dan ontstaat er wildgroei en een sterke handelsstroom vanuit het buitenland. Daarbij komen er dan allerlei middelen op de markt die niet voor gebruik in ons specifieke waterige milieu zijn getest en toegelaten. Dat lijkt ons niet de bedoeling, vandaar dat wij een goed gereguleerd nationaal beoordeeld aanbod nastreven.
Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor het milieu, ze moeten allemaal verboden worden?
Alle bestrijdingsmiddelen moeten worden onderzocht op de eventuele schadelijke effecten voor mens, dier en milieu. Alleen als middelen geen onaanvaardbare risico’s opleveren dan worden ze toegelaten tot de markt. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat een middel wordt gebruikt volgens de voorschriften. Alleen dan werkt het zoals het bedoeld is en alleen dan zijn er geen onaanvaardbare milieueffecten.
Van gif wat je in de tuin spuit gaan de bijen dood?
Bij een juist gebruik volgens de voorschriften zijn er geen onaanvaardbare risico’s voor bijen en andere nuttige insecten. Het is dus wel van belang dat u de verpakking goed leest en de aanwijzingen op de verpakking opvolgt. Fabrikanten zijn alleen maar uit op winst en nemen het daarom niet zo nou met de regeltjes.
Het zijn de fabrikanten die grote investeringen moeten doen om ervoor te zorgen dat ze kunnen bewijzen dan het middel veilig is voor het beoogde gebruik. De studies die hiervoor worden gedaan moeten voldoen aan allerlei internationale voorwaarden. Deze studies worden uitgevoerd door erkende onderzoeksinstellingen. Het is niet aannemelijk dat hiermee gerommeld wordt. Bovendien is er altijd nog onze overheid die moet beoordelen of de studies op een juiste manier uitgevoerd zijn.
Waarom luistert u als tuincentrum niet naar de milieubeweging?
Als tuincentrum kiezen wij geen partij. Wij hebben geen wetenschappers in dienst die de rapporten van fabrikanten en de rapporten van milieubewegingen op waarde kunnen beoordelen. Wij vertrouwen daarom op de overheid die, als onafhankelijke partij en wetgever, de toelating van middelen tot de markt regelt. Hiervoor is een zelfstandig bestuursorgaan genaamd College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) verantwoordelijk. Daar zitten wetenschappers en beoordelaars die wel deskundig zijn. Als een middel is toegelaten dan zien wij daarin de erkenning dat het veilig en verantwoord in kan worden gezet voor het gebruik zoals omschreven op de verpakking.
U bent als tuincentrum net zo slecht als de fabrikanten die ons milieu verpesten
Als tuincentrum dragen we graag bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, MVO. Wij vinden het daarbij belangrijk om de consument zo goed mogelijk voor te lichten over een juist gebruik van de bestrijdingsmiddelen. Daarom ondersteunen wij de campagne ‘Bestrijding volgens het boekje’. Het lijkt ons een goed teken als de milieubeweging haar slagkracht ook in zou zetten om deze campagne uit te dragen om zo te komen tot een nog hogere naleving van de gebruiksvoorschriften van bestrijdingsmiddelen. Wij dagen u als milieubeweging dan ook uit om op een positieve manier de campagne breed te ondersteunen.

Met vriendelijke groet,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Filialenburo/klachtafhandeling
HORNBACH Bouwmarkt NL B.V.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~